Restaureaza o icoana!Si cu ajutorul tau vei reda icoanei chipul cel dintai si valoarea cea de pe urma.

Astazi la noi in tara cele mai multe icoane din biserici sunt icoane vechi impovarate de trecerea anilor. Restaureaza si tu o icoana! si astfel ajutorul tau va scoate la lumina chipul sfant pictat pe ea. Aceasta icoana a fost realizata cu ajutorul Duhului Sfant prin mana pictorului si desi este mereu vie ea pare moarta deoarece depunerile de praf, fum, uleiuri, au intunecat chipul cel de viata facator al Domnului.

De multe ori se prefera pictarea altora decat restaurarea lor si acestea ajung in colturi intunecate ale unor incaperi. De ce se prefera acest lucru. Toate icoanele sunt facatoare de minuni daca credinta noastra este puternica. Icoana isi poate recapata frumusetea cea dintai prin restaurare, frumusete ce este mult inmultita de trecerea anilor si de rugaciunile celor ce s-au inchinat la ea cu credinta.

De cele mai multe ori restaurarea unei icoane poate costa chiar mai putin decat pictarea uneia din nou. Sa nu lasam aceste chipuri sfinte sa fie aruncate doar pentru ca sunt acoperite de un val intunecat datorat trecerii anilor. Ea este ca si un om batran, acoperit de povara anilor , poate garbov, cu fata zbarcita, dar pastreaza in suflet multa intelepciune, si pe care nu trebuie sa il neglijezi ci sa il ajuti sa iti descopere adevaratele valori ale vietii pe care el le-a trait.

Asa este si o icoana veche, ajuta l-a descoperirea si infrumusetarea chipului ei! Iar sfantul zugravit in ea va ajuta si tie la infrumusetarea sufletului tau!

O sa va prezint cateva icoane restaurate, icoane ce au redevenit ceea ce erau, spre slava Lui Dumnezeu!

Realizata in sec. 20, tempera pe lemn, cu repictari in acrilic.
Biserica Zigoneni, jud Arges.

Acesta icoana a Mantuitorului este o icoana Imparateasca realizata in tempera si repictata in anumite locuri cu acrilice. A avut numeroase depuneri grase datorate candelei cu ulei ce s-a aflat mult timp langa ea precum si deteriorari ale lemnului foarte vechi si atacat de carii.

Imagine inainte de restaurare.

Lasă un comentariu